SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 196 >>

بَاب فِي الْوُضُوءِ مِنْ اللَّبَنِ

76. Süt (İçmek)'ten Dolayı Ağzı Yıkamak

 

حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا اللَّيْثُ عَنْ عُقَيْلٍ عَنْ الزُّهْرِيِّ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ شَرِبَ لَبَنًا فَدَعَا بِمَاءٍ فَتَمَضْمَضَ ثُمَّ قَالَ إِنَّ لَهُ دَسَمًا

 

Abdullah b. Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) süt içmiş, su isteyerek ağzını çalkalamış, sonra da; "Muhakkak bunun yağı vardır" buyurmuştur.

 

 

Diğer tahric: Buhari, vudu', eşribe; Müslim, hayz; Tirmizî, tahare; Nesai, tahare; İbn Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadis, süt ve bunun gibi yağh bir şeyi yiyip içmekten dolayı ağzı yıkamanın müstehap olduğuna delalet etmektedir. Her ne kadar bu Hadiste ağzı çalkalamanın illetinin sütte yağ oluşu olarak ifade edilmekte ise de, Buhari'nin Beşir b. Yesar'dan rivayet ettiği ve Resulullah (s.a.v.)'ın "Sevik" yedikten sonra ağzını su ile çalkaladığını bildiren haberi yağsız yiyecekleri yedikten sonra da ağzı yıkamanın müstehap oluşuna delalet etmektedir.

 

Yemekten önceve sonra ellerin yıkanması da aynı şekilde müstehaptır.

 

İmam Nevevi Müslim Şerhi'nde bu konu ile ilgili olarak şunları söylemektedir: "Ulema yemekten evvel ve sonra elleri yıkamanın müstehap olup olmadığında ihtilaf etmiştir. Zahir olan, elde pislik ve kir yoksa yemekten önce yıkamanın mütehap oluşudur. Yemekten sonra elde yemek eseri bulunduğu takdirde yine ellerin yıkanması müstehaptır. Ancak, yemeğe dokunmamak suretiyle elde yemek bulaşığı kalmamışsa yıkamak gerekmez."'

 

İmam Malik de bu mevzuda, Nevevi'nin sözlerine benzeyen şeyler söylemiştir. Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanmasına işaret eden hadis, Nebiler'in sünnetlerindendir.

 

Hadis, süt içmekten dolayı ağzı yıkamanın meşru olduğuna delalet etmektedir.